Skābeņu zupa ar rozā lēcām


Skābeņu zupa ar lēcām

Latvija

Ieva


_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sastāvdaļas:



  • 2 lieli kartupeļi
  • 2 vārītas olas
  • 2 dārzeņu buljona kubiņi
  • 1/2 glāze rozā lēcu (tās ātrāk izvārās)
  • 5 glāzes ūdens
  • bunte skābeņu
  • lauru lapa
  • garšvielas

Pagatavošana :




Lēcas ieber sietā un noskalo ūdenī. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Lēcas, kartupeļus, lauru lapu un piparus liek ūdenī varīties apmēram 15 minūtes.

Kamēr lēcas un kartupeļi vārās, sagriež skābenes un vārītās olas.




Kad kartupeļi un lēcas jau mīkstas, tad buljona kubiņus, skābenes un sāli pievieno pēc vajadzības. Apmaisa.





Zupu servē šķīvjos, pieber olu, zaļumus un pēc izvēles pievieno skābo krējumu.

LABU APETĪTI! 

_________________________________________________________________________________
Šo recepti gatavoja Ieva no Tukuma, kas ir nevalstiskās organizācijas "Pozitīvā Doma" vadītāja. Ikdienā strādā ar brīvprātīgajiem jauniešiem un  sadarbojas ar Latvijas un ārzemju organizācijām dažādu mobilitāšu projektu īstenošanā. Brīvo laiku pavada kopā ar meitu, lasa grāmatas, skrien vai dodas garās pastaigās.
Ieva izvēlējās gatavot šo ēdienu, jo, viņasprāt, galvenais, lai ēdiens ir dabīgs, veselīgs un ātri pagatavojams. Šī skābeņu zupas recepte ir tieši tāda. Ieva uzskata, ka skābeņu zupa ir viens no latviešu virtuves raksturīgākajiem ēdieniem. Ievas paziņa, kas dzīvo Īrijā, stāsta, ka  par lielu izbrīnu vietējiem, esot lasījusi savvaļas skābenes, lai pagatavotu zupu.  Tātad tā tomēr ir īpaša zupa.
Ieva uzturā nelieto gaļu, taču skābeņu zupās tradicionāli tiek pievienota gaļa, tāpēc, mazliet pārveidojot recepti pa savam, var iegūt garšīgu veģetāro skābeņu zupu. Tradicionālo grūbu vietā tiek izmantotas lēcas, kas arī veido zupas tumīgumu, taču lēcas ātrāk izvārās un ir labs olbaltumvielu avots. Ieva ēdienu parasti negatavo tieši pēc receptes, bet tās pārveido un gatavo pēc noskaņojuma un izjūtām.
Ievas dzīves atziņa/moto ir : 

"Lai kaut kur nokļūtu, ir jāsper pirmais solis."

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru